04.09.23

ЩО КАЖЕ БІБЛІЯ ПРО ВІЙНУ

 


Християнин - означає послідовник Христа, який пообіцяв що пообіцяв коритися Його вченню. Біблія, особливо Новий Завіт, говорить про Божу волю в кінцевій формі, як відкрито Христом і вченням апостолів, і є керівництвом, згідно з яким християнин повинен будувати своє життя. Його совість покірна Йому одному. Залишити свою совість, віддавши її людській владі, буде розцінюватися як зрада Христа. Непослух Христу, у світлі кращого знання, буде повним відкиданням Його. 

У Священному Писанні Нового Заповіту є такі видатні вчення, пов'язані з питанням про війну.

1. Людське життя й особистість святі перед Богом, і тому знищення або перекручення цього життя є гріхом. Безпосередньою ж метою людей, які беруть участь у війні, завжди було знищення інших людей. Христос відмовився знищувати людські життя і заборонив це робити іншим.

«Бо Син Лю́дський прийшов не губи́ть душі лю́дські, а спасати» (Лук. 9:56, Біблія. Переклад І.Огієнка)


2. Любов - вищий закон Христа. Військові дії сьогодні будуть неможливі, якщо тільки цілі народи не будуть будуть приведені в стан ненависті один до одного. Участь у такому масовому виді ненависті розцінюється як гріх проти Христа.

«„Люби Господа, Бога свого, усім серцем своїм, і всією душею своєю, і всім своїм розумом, і з цı́лої сили своєї!“ (Це за́повідь перша!)

А друга (одна́кова з нею): „Люби свого ближнього, як само́го себе!“ Нема іншої більшої заповіді над оці!“» (Мк. 12:30,31, Біблія. Переклад І.Огієнка)


3. Любов і доброзичливість - ось міра, схвалена Христом у наших стосунках з ворогами.схвалена Христом у наших стосунках із ворогами. Щира любов і доброзичливість можуть обеззброїти ворога повністю, і в будь-якій ситуації зроблять більше - для воцаріння миру, ніж ненависть і насильство.

«Любов не чинить зла ближньому, тож любов — викона́ння Зако́ну» (Рим. 12:30,31, Біблія. Переклад І.Огієнка)

«Тож любіть своїх ворогів, робіть добро, позичайте, не ждучи нічого назад, — і ваша за це нагоро́да великою буде, і синами Всеви́шнього станете ви, — добрий бо Він до невдячних і злих!» (Лук. 6:35, Біблія. Переклад І.Огієнка)


4. Почуття ненависті до іншого прирівнюється до гріха вбивства

«Кожен, хто нена́видить брата свого, той душогу́б. А ви знаєте, що жоден душогуб не має вічного життя, що в нім перебувало б» ( 1 Ів. 3:15, Біблія. Переклад І.Огієнка)


5. Христос навчав про те, що використання сили або війни утворює зле замкнене коло, посилюючи військові дії та інші види насильства. Сатана ніколи не вивергне сатану; тільки Ісус Христос здатний зробити це. Війна не творить миру, але, навпаки, сіє насіння ненависті, ворожнечі, спротиву і морального розкладання.

«Тоді промовляє до нього Ісус: „Сховай свого меча в його місце, бо всі, хто вı́зьме меча, — від меча і загинуть.» ( Мф. 26:52, Біблія. Переклад І.Огієнка)

 

6. Христос вимагає, щоб ворожнеча між людьми неодмінно вирішувалася мирними способами. Відсутність любові та гармонії посилює ворожнечу і ненависть, і ще більше погіршує наслідки.

«Бо як лю́дям ви про́стите про́гріхи їхні, то про́стить і вам ваш Небесний Отець.

А коли ви не бу́дете лю́дям прощати, то й Отець ваш не простить вам про́гріхів ваших.» (Мф. 6:14,15, Біблія. Переклад І.Огієнка)


7. Апостоли вчили, що відданість віруючого Богові і Його Слову - найвищий моральний обов'язок. Коли людськавельська влада та її офіційні представники вимагатимуть від християнина участі у війні, він повинен коритися більше Слову Божому.

«Відповів же Петро та сказали апо́столи: „Бога повинно слухатися більш, як людей!» (Дії 5:29, Біблія. Переклад І.Огієнка)


8. Царство Христа, тобто моральне і духовне царство, до якого належить християнин, - це не земне царство. Його основні принципи, такі як істина, праведність, святість і віра, не можна захищати або висувати мирськими способами, такими, наприклад, як фізична сила, військові дії або насильство. Послідовники Христа не беруть участі в плотській війні.

«Ісус відповів: „Моє Царство не із світу цього́. Якби із цього світу було́ Моє Царство, то служба Моя́ воювала б, щоб не ви́даний був Я юдеям. Та тепер Моє Царство не звідси“.» (Ів.18:36, Біблія. Переклад І.Огієнка.

«зброя бо нашого воюва́ння не тілесна, але міцна́ Богом на зруйнува́ння тверди́нь, — ми руйнуємо за́думи,» (2 Кор.10:4, Біблія. Переклад І.Огієнка)

 

9. Божий народ становить всесвітню громаду, і всі справжні християни всіх народів є братами у Христі. Христі. Почуття вузького та егоїстичного націоналізму йде врозріз із Божим законом. У міжнародній війні багато хто, які сповідують себе християнами, знищують один одного і тим самим ганьблять ім'я Христа.

«Нема юдея, ні грека, нема раба, ані вільного, нема чоловічої статі, ані жіночої, — бо всі ви один у Христі Ісусі!» (Гал. 3:28, Біблія. Переклад І.Огієнка)


10. За повну покору Божій волі, відкритій у Христі, потрібно платити, і можна очікувати, що це часто призводить до страждань. Йти за Ісусом Христом, означає взяти хрест опозиції і страждати. Покора Йому у питанні ставлення до війни варта того ж.

«Промовив тоді Ісус у́чням Своїм: „Коли хоче хто йти вслід за Мною, — хай зречеться самого себе, і хай вı́зьме свого хреста, та й іде вслід за Мною.

Бо хто хоче спасти́ свою душу, той погубить її, хто ж за Мене свою душу погубить, той зна́йде її.» (Мф. 16:24, 25, Біблія. Переклад І.Огієнка)